StudieVereniging Collectief Student Technologen Rotterdam

Welkom op de website van S.V. C.S.T.R.

Activiteitenarchief

Op deze pagina vind je de verslagen van de laatste 3 activiteiten van S.V. C.S.T.R. Heb je interesse om het activiteitenlogboek in te zien, met daarin alle verslagen van de C.S.T.R.-activiteiten? Vraag deze dan op bij het bestuur.

Diesverslagen

13 mei: Gastcollege EPZ

Maandagochtend was het dan zo ver: de aftrap van de diesweken van de eerste dies van S.V. C.S.T.R. Vanuit de stage van oud-bestuurslid Timo was contact gelegd met Elektriciteits Produktiemaatschappij Zuid-Nederland (EPZ). Zij zijn vooral bekend van de kerncentrale in Borssele, die voor zo’n 3% van de Nederlandse energievoorziening verantwoordelijk is. Kernenergie was dan ook de hoofdlijn van dit gastcollege, gegeven door mevrouw Cappaert - de Vos, die chef chemie is op de kerncentrale en dus de chemici en technologen daar aanstuurt.

Het college ging van start met een virtuele rondleiding over de plant van EPZ, waarbij men leerde dat er niet alleen in kernenergie wordt geïnvesteerd, maar dat ook zonne- en windenergie aandacht krijgt. Nadat de werking van het proces en de kernreactor was besproken, kwam er een punt aan bod waarover vaak discussie is: het radioactief afval. De aanwezige studenten leerden hier dat in de 46 jaar dat de kerncentrale al open is er nog niet eens een zeecontainer aan hoogwaardig radioactief afval is geproduceerd en dat zelfs 95% van het afval kan worden hergebruikt. Het overgrote deel van de gebruikte splijtstaven wordt namelijk vervoerd naar Frankrijk en daar gerecycled, waarna ze weer opnieuw in de reactor kunnen worden gebruikt. Het einde van de lezing ging over de rol van de technoloog bij EPZ en de rol van kernenergie in de energietransitie, beide belangrijke onderwerpen voor de CTE-studenten.

Ondanks dat het vroeg op de maandagochtend was, waren de 25 aanwezige studenten van het begin tot het einde geboeid en kwamen er spontane gesprekken en discussies op gang over kernenergie en energietransitie. Een geslaagd begin van deze 2 weken vol activiteiten en we bedanken mevrouw Cappaert – de Vos dan ook hartelijk voor haar college en we hopen met z’n allen dat de kerncentrale in Borssele nog lang open mag blijven!

14 mei: RMI-voetbaltoernooi

Op dinsdag stond het RMI-voetbaltoernooi op het programma, georganiseerd door S.V. Sconfinato. Maar liefst 3 teams van CTE hadden zich ingeschreven: Team de 3e helft (klas 1A), Entrofie (klas 1B) en Jenever Walk Alone (3e- en ouderejaars). 
Waar de teams van CTE vooral voor de gezelligheid kwamen, leek dit bij de andere teams iets minder het geval: fanatisme vierde hoogtij op de velden van Alexandria ’66 en vooral Entrofie en Jenever Walk Alone kregen in poule A de ene na de andere grote uitslag om de oren. Beide teams eindigden dan ook puntloos onderaan met een identiek doelsaldo. Team de 3e helft deed het in de andere poule een stuk beter, maar eindigde helaas alsnog in de onderste regionen van de poule. Na de poule stonden er voor alle teams nog 1 potje op de agenda: Jenever Walk Alone nam het op tegen Docententeam LEN en de andere wedstrijd was een clash tussen de eerstejaars: Entrofie – Team de 3e helft. De eerstgenoemde pot wordt erg spannend en moet zelfs met 1-1 de verlenging in, daar delft Jenever Walk Alone uiteindelijk het onderspit vanwege een onterechte penalty tegen en zo eindigt hun toernooi met een domper. In strijd tussen 1A en 1B verraste Entrofie vriend en vijand door 3-2 te winnen, terwijl het daarvoor nog geen goal had gescoord. Na de voetbalpotjes werd er uiteraard nog een gezellige 3e helft aan vast geplakt.

15 mei: Eerste dies der S.V. C.S.T.R.

Op woensdag was de langverwachte dag dan eindelijk daar: S.V. C.S.T.R. 1 jaar! En wie jarig is, die trakteert. Dus gingen Lex en Jasper ’s ochtends, met de spierpijn nog van de dag ervoor nog goed in de benen, bij de Hema langs voor een paar heerlijke taarten. Eerst werd locatie Academieplein aangedaan, waar meneer van der Eijk en klas 1B tussen hun practica door werden voorzien van een lekker stukje taart.

Vervolgens gingen de 2 bestuursleden met een sneltreinvaart door naar de Lloydstraat, waar de Terminal goed werd versierd met slingers en dergelijke. In de lunchpauze stroomden de studenten en docenten toe om een stukje taart te bemachtigen. Het werd een gezellige pauze waarin docenten en studenten van verschillende jaargangen met elkaar babbelden of een kaartje legden. Dit staat symbool voor een van de doelen die S.V. C.S.T.R. zich heeft gesteld: het verbeteren van gezelligheid en cohesie binnen de studie CTE, wat voorlopig goed aan het lukken is. 

17 mei: Het Grote Diesspel

Met het weekend voor de deur, stond er nog 1 activiteit op het schema in de eerste week: Het Grote Diesspel (spreek uit: Di-jesspel). Om 17:30 werd gestart met zo’n 25 enthousiaste CTE-studenten. Hun doel was om op de mooiste plekken in de binnenstad opdrachten uit te voeren, foto’s te nemen en selfies te maken. Voorbeelden van opdrachten waren: ‘Raak de Maas aan’, ‘Maak een handstand op de Erasmusbrug’, ‘Maak een selfie in de Terminal’, ‘Imiteer de Abbey Road-cover van The Beatles’, ‘Verzamel zoveel mogelijk bierviltjes’ en vele andere leuke, grappige en soms ietwat beschamende opdrachten. Ook zaten de 4 leden van de Activiteiten Commissie, Jochem, Daniël, Marijn en Sophia, verspreid over de binnenstad met uitdagende spellen en puzzels waarbij punten gescoord konden worden.

Voorzitter Lex en secretaris Jasper bleven achter in Mombassa als jury en om de punten van de teams bij te houden. Het werd een spannende en fanatieke strijd en ieder team had zijn eigen tactiek om zoveel mogelijk punten te sprokkelen. Er stonden namelijk mooie prijzen op het spel: de hoofdprijs was een bezoek aan de escape room ‘Lab Madness’ en de runners-up mochten een keer gezellig bij Mombassa gaan dineren.

Uiteindelijk ging het team van Jille, Stefano en Tuntai (niet geheel verrassend met de teamnaam C.S.T.R.) er met de eindoverwinning vandoor en grepen ‘De 2 rooien en Tim(o)’ (Toine, Edwar, Tim en Timo) net naast de zege. Alle deelnemers, winst of niet, hadden zich vermaakt en kennen onze prachtige stad Rotterdam weer een stukje beter. 

22 mei: Midgetgolf

Op de woensdag van de 2 e diesweek werd met een vertegenwoordiging van zo’n 20 man een korte wandeling gemaakt vanaf de Lloydstraat, bestemming: midgetgolfbaan Parkhaven, pal naast de Euromast. Al ruim een jaar lang gingen er stemmen op om hier met een activiteit heen te gaan om te kijken wie er nu echt zo goed was als hij of zij beweerde.   

Na aankomst werden er groepjes gevormd en begon iedereen verspreid over de 18 holes met midgetgolfen. De aankleding van de baan was een tikkeltje ouderwets, maar de banen waren in ieder geval uitdagend. Over het algemeen vlogen de ballen alle kanten op behalve de goede, maar niet geheel verrassend raakte onze Wassenaar, Guido Overdijk, al snel een hole in one. Uiteindelijk werden er een paar scherpe scores neergezet, maar werd het overgrote deel aangeraden om toch hun coördinatie nog een beetje te gaan trainen.

24 mei: Diesborrel

Als afsluiter stond de diesborrel op het programma. Deze feestelijke afsluiting van de dies vond uiteraard plaats in ons prachtige stamcafé Mombassa. In het zonnetje op het terras genoot een grote groep technologen van een koude versnapering. Een uitgelezen mogelijkheid om na te praten over de dies, de tentamens van de week ervoor en de overige bloemetjes en bijtjes. 

De eerste dies van S.V. C.S.T.R. is zonder twijfel geslaagd te noemen. Het was een grote uitdaging voor het bestuur en de AC om iets te regelen wat (uiteraard) in de geschiedenis van S.V. C.S.T.R. nooit was voorgekomen: het organiseren van 6 activiteiten binnen 2 weken. De activiteiten geven mooi de veelzijdigheid van de studievereniging weer, waarin voor ieder wat wils is. Activiteiten met oog voor educatie, sportiviteit, samenwerking, maar bovenal: gezelligheid! 


OUDERE VERSLAGEN

14 maart: Poolen

Op donderdag 14 Maart stond het eerste solo-optreden van de AC18/19 op de planning: Een avondje gezellig poolen bij Poolcafé Delfshaven. Na een gezellige voorbereiding bij Mombassa kwam de eerste groep studenten om 18:45 aan op de locatie. Hier werd meteen gestart op de drie beschikbare tafels. Al kwamen ook de andere mensen en was er een delegatie van bijna 20 personen aanwezig. De poolkunsten van onze leden liet soms wat te wensen over, maar dat weerhield mensen er niet van uit te sloven met wat trickshots.

Rond een uur of 8 verplaatste zich een kleine groep mensen van de pooltafels naar de dartborden. Hier werd de uitdaging van de voorzitter aangenomen: iedereen die een leg van hem wist te winnen krijgt een biertje. Hij kwam een paar keer heel dicht bij zijn verlies (twee personen op dubbel 1 finish). Dit kwam meer doordat Lex zijn 200-40 voorsprong opgaf dan het goede spel van zijn tegenstander. Aan het eind van de avond heeft het hem toch geen bier gekost en is het enige wat hij verloren heeft een potje ‘around the world’, waar hij zelf koos om heen en weer te gaan en zijn tegenstanders niet. Rond 9 uur gingen de eerste mensen weg, hierna gingen geleidelijk ook de anderen naar huis. Het licht werd uitgedaan rond een uur of elf aan het einde van een geslaagde avond!

11 maart: Lezing Engineers Without Borders

Op maandagochtend 11 maart organiseerde S.V. C.S.T.R. haar eerste lezing ooit. Ondanks de weersomstandigheden en het vroege tijdstip wisten toch meer dan 20 enthousiaste technologen hun weg te vinden naar 11-02. De lezing werd gegeven door Georgiana Stan, die bestuurslid is bij de Nederlandse afdeling van Engineers Without Borders.

Om kwart voor 10 begon Georgiana aan haar verhaal en maakte meer duidelijk over de missie van EWB. In plaats van geld naar ontwikkelingslanden te brengen, wat meestal in de verkeerde handen terechtkomt, brengen zij hun kennis over aan de lokale bevolking, die dit vervolgens weer kan gebruiken om hun behoeftes te voorzien en hun problemen op te lossen. Zo kunnen deze oplossingen langer mee en wordt de levenskwaliteit structureel verbeterd.
Ook werden een paar voorbeelden gegeven van succesvolle projecten, vooral op het gebied van watervoorziening, elektriciteitsvoorziening en educatie.

De driekwartier die de lezing duurde vlogen voorbij en naderhand waren er meerdere mensen die interesse hadden om een keer een meeting bij te wonen van EWB in Rotterdam. Hieronder kun je een poster vinden van hun volgende event: een design challenge hier in Rotterdam. Meer info over het event en de organisatie is te vinden op hun website: www.ewbnl.org . Graag willen wij Georgiana bedanken voor haar tijd en de interessante presentatie en ook oud-voorzitter Nathan, die dit via zijn stagebedrijf TNO geregeld heeft.

 

21 februari: CTE PubQuiz

Op donderdag 21 februari vond de 2e CTE PubQuiz plaats in eetcafé Mombassa. Ongeveer 30 man gingen de strijd aan in teams van 3 of 4. Op het spel stonden naast mooie prijzen en de eer ook de eerste Jasper Stubbé Wisseltrofee op het spel. Deze trofee is door Jasper geschonken aan de vereniging, waarvoor hartelijk dank.

Rond de klok van kwart over 6 werd begonnen met de teamindeling, waarna begonnen kon worden met de PubQuiz. Na een pittige eerste ronde zagen sommige mensen het al niet meer zitten, maar ronde 2 en 3 werden een stuk beter gemaakt. Ronde 4 was de fotoronde, met daarin 10 'beroemde' Michaels, waaronder onze eigen Michael Vlug, die uiteraard door iedereen werd herkend.

Na de aardrijkskunderonde volgde de muziekronde met daarin 10 nummers met nummers. Onder andere 'Eight days a week' van The Beatles en '9 to 5' van Dolly Parton werden prima herkend door de deelnemers. In ronde 7 werd nog even de geschiedeniskennis getest, waarna de laatste ronde aanbrak: de CTE-ronde, met daarin vragen over de opleiding, docenten en natuurlijk S.V. C.S.T.R. Ondanks een teleurstellend aantal fouten in de vraag over de spelling van onze volledige verenigingsnaam, werd er goed gescoord deze ronde, waarin onder andere ook vragen zaten over de hardloopprestaties van meneer Tempelman en het werkverleden bij Air Products van mevrouw van Hout. 

Na de 8e ronde werd de eindstand opgemaakt en deed zich een unicum in de rijke geschiedenis van de CTE PubQuiz voor: 2 teams stonden op een gedeelde 2e plek. Een beslissingsvraag moest uitkomst bieden, waarna 'team MIBK' toch nog tweede werd en daarmee 'Wortel(meter -1) = 3' achter zich liet. De prijzen voor de tweede plek waren vergeven, maar er kwamen nog 3 prijzen aan. De volgende was de aanmoedigingsprijs (ook wel de poedelprijs), voor het team wat laatste eindigde. Uiteindelijk werd dat met 1 punt verschil het alumniteam ThermodynamiCan't. Zij kregen een quizboek met 500 vragen, waarmee ze kunnen oefenen, zodat ze volgend jaar bovenin mee kunnen strijden.

De prijs voor beste teamnaam ging uiteindelijk naar de mannen van 'Enthalpils', die met een lekker speciaalbiertje naar huis gingen. 

Toen kwamen we bij het moment suprême: de bekendmaking van de winnaar van de 2e CTE PubQuiz. Dit team kwam een stuk capabeler over dan hun naam doet vermoeden en pakten eigenlijk al vanaf het begin de leiding. 'De ontwerpers van Tsjernobyl' pakten uiteindelijk met maar liefst 9 punten verschil de eindoverwinning. Namens de organisatie: Sophia, Daniël, Tuntai en Toine: van harte gefeliciteerd, een verdiende overwinning. 

De PubQuiz commissie vond het weer een geslaagde avond en wilt iedereen bedanken die er was en natuurlijk ook weer John en Moos van Mombassa voor de gastvrijheid. We kunnen iedereen ook alvast verzekeren: volgend jaar zijn we weer terug voor de 3e CTE PubQuiz!

De PubQuiz Commissie: Jasper Stubbé en Lex Tuinenburg

EINDSTAND

1. De ontwerpers van Tsjernobyl met 55 punten

2. MIBK  met 46 punten

3. Wortel(meter -1) = 3 met 46 punten

4. Basic Batches met 41 punten

5. Enthalpils met 41 punten

6. ThermodynamiCan't met 40 punten